Trabzon’da “tarımsal üretim planlaması” konuşuldu
Trabzon’da “tarımsal üretim planlaması” konuşuldu
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik:
“Trabzon tereyağı çok daha kaliteli olacak”
Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz:
“2026 yılına kadar 300 bin ton civarında Karadeniz Somonu üretim potansiyelimiz var”
TRABZON – Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik ve Genel Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz’ın katılımıyla “Tarımsal Üretimin Planlanması” konulu toplantı gerçekleştirildi. Balıkçılık ve Su İşleri Müdürü.
Tarımsal üretim planlamasının uygulanmasına yönelik “Tarımsal Üretim Planlama Yönetmeliği” 14 Eylül 2023 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik kapsamında bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri alanlarında üretim planlama çalışmaları başlatıldı, yerelden merkeziye yaklaşımla tasarlanan planlama sürecinde illerdeki tarımsal üretimle ilgili tüm paydaşların temsil edildiği il teknik komiteleri oluşturuldu. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı merkez birimleri ile üretim planlamasının uygulayıcısı olarak görülen taşra teşkilatlarının birlikte hareket etmesi planlama sürecinin başarısının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik ve Su Ürünleri ve Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz’ın katılımıyla Trabzon’da “Tarımsal Üretim Planlama” başlıklı bir toplantı gerçekleştirildi.
“Türkiye’nin çölleşme haritalarına göre İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde su sorunuyla karşı karşıya kalacağız.”
Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, “Önümüzdeki yıllarda iklim değişikliğini esas alan, ihracata yönelik ürünleri esas alan bir üretim planlama sürecine geçeceğiz. Bu nedenle” dedi. 31 Mart itibariyle saha çalışmalarımızı tamamlayarak üretim planlamasını tam olarak planladık ve uygulamaya koyacağımızı düşünüyoruz.Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de su sorunu çok önemli.Çölleşme haritalarına göre su sorunu çok önemli. Türkiye’nin İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde su sorunu yaşanacaktır. O yüzden o bölgelerde fazla su tüketmeyen bitkiler var. “Fazla su tüketmeyen ırklar veya küçükbaş hayvanlarla ilgili de projelerimiz var.” Üretim ve hayvancılıkla ilgili. Bu projeleri 2024 yılında hayata geçireceğiz ve böylece Tarım ve Orman Bakanlığı olarak iklim değişikliğine hazırlıklı olmayı planlıyoruz” dedi.
“Hayvanlarda çiçek hastalığı tehdit oluşturmuyor”
Artvin’de son dönemde artış gösteren hayvanlarda görülen çiçek hastalığının Türkiye’de genel halk için tehdit oluşturmadığına dikkat çeken Çelik, “Hayır tehdit oluşturmuyor. Beslenme Genel Müdürlüğümüzdeki arkadaşlarımız Bakanlığımıza bağlı ve denetimler sürekli sahada.Şap hastalığı ile ilgili söylentiler daha önce de ortaya çıkmıştı.Fakat bu yıl Bakanımızın açıklamasına göre şap aşısını üç dönemde yapmayı planlıyoruz. 2024 yılında her yıl iki defa yapılan bir aşıdır. Üstelik çiçek aşısı elbette veteriner hekim arkadaşlarımızın sürekli olarak sahada uyguladığı bir aşıdır. Bunlar bireysel olaylardır. Aslında bu bildirimleri aldığımız anda. Derhal önlem alıyoruz ve gerekli işlemleri yürütüyoruz” dedi.
Çelik, Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak görülen Jersey cinsi süt sığırları üzerinde de çalışmalarının bulunduğunu kaydederek, “Jersey bizim için çok değerli. Yapısı küçük olduğundan ve Karadeniz Bölgesi’ndeki fındık bahçelerinde yayılış gösterdiğinden dolayı çok değerliyiz. Trabzon dahil 8 ilde yetiştiriyoruz.” Etki projesi kapsamında belirlenen spermayı ücretsiz veriyoruz. Yeni projeyle birlikte Jersey ırkının daha verimli hale getirilmesi için cinsiyetlendirilmiş spermayı kullanmaya devam edeceğiz ve bakanlık olarak da destek vereceğiz. Buradaki dişi Jersey sayısını her geçen gün artırıyoruz, yani saf ırkı arttırıyoruz, ki buranın meşhur ünlüsü “Trabzon tereyağının çok daha kaliteli olacağını düşünüyorum” dedi.
“2026 yılına kadar 300 bin ton civarında üretim potansiyelimiz var.”
Su Ürünleri ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, “Türkiye’de su ürünleri yetiştiriciliği bölge ve il bazında oldukça dinamik bir yapıya sahip. 2000 yılından bu yana baktığımızda ise yüzde 750 oranında büyüyen ve büyüme gösteren bir sektör. İhracatta da yüzde 850 büyüdü. 110 ülkeye su sağlıyor.” Ürünlerini ihraç ediyoruz. Teknolojik ve gıda sağlığı açısından sürekli kendini yenileyebilen bir sektördür. Karadeniz bizim için çok önemli bir lokasyon. Türkiye, Karadeniz’deki hamsinin yüzde 90’ını satın alıyor. Bu bizim için hem stratejik hem de ekonomik bir ürün. Karadeniz Somonu da gerçekten bizim için çok değerli. Şu anda Batı Karadeniz ile Doğu Karadeniz arasında 2026 yılına kadar 300 bin ton civarında bir üretim potansiyelimiz var. Şu anda 75-80 bin ton civarında üretim yapıyoruz. Bu ürünü yurt dışına da ihraç ediyoruz. Karadeniz Somonu bir markadır, “Bu bir bedeldir ve gelecekte de bu devam edecektir” dedi.